Je káva veganská?

Patří káva mezi veganské produkty? Odpověď je jednoduchá. Vzhledem k tomu, že se vyrábí z kávových zrn, tak ano. Pro její přípravu však nesmí být použité klasické mléko. Někteří milovníci kávy, kteří patří mezi vegany, vybírají etické značky kávy, které berou, při produkci a zpracování, ohled na životní prostředí.

Kávová zrna

Jsou to semena kávovníku a zdroj lahodného nápoje, bez kterého si někteří z nás nedokážou představit svůj den. Vybírat si můžeme různé druhy kávy. Káva obsahuje kofein, což je alkaloid. V nízkých koncentracích pak také theofylin, teobromin, paraxanthin, liberin a methylliberin. Kofein podporuje stimulaci centrální nervové soustavy a srdeční činnosti. 

Kávová zrna se mohou zpracovávat suchou nebo mokrou cestou.

Veganské náhrady mléka

Aby byla káva veganská, nesmí být při jejím zpracování použito klasické mléko. Jako náhrada slouží nejčastěji mléko ovesné, mandlové, sójové nebo kokosové.

  • Ovesné mléko

Jeho chuť je krémová, pšeničná. Má hustou strukturu a vytváří dokonalou pěnu. Vyrábí se namáčením nezpracovaných vloček, které se mixují a vzniklá směs se pak filtruje.

  • Mandlové mléko

Vyrábí se namáčením mandlí ve vodě a jejich následným mixováním. Vzniklá směs se pasíruje přes plátýnko. Mandlové mléko dodá kávě ořechovou příchuť.

  • Sójové mléko

Velmi oblíbená varianta nemléka. Nemá téměř žádnou příchuť. Vyrábí se ze sojových bobů, jejich namáčením, drcením a vařením. Vzniklá směs se pak přelije přes plátýnko.

  • Kokosové mléko

Tato hustá tekutina se vyrábí z namleté kokosové dužiny, která se smíchá s horkou vodou. Nechá se několik hodin louhovat a pak se přelije přes plátýnko. Vzniklá tekutina obsahuje kokosový olej. Díky němu je kokosové mléko tučnější. Kávě dodá exotickou chuť.

Každá z výše uvedených tekutin se řadí mezi rostlinná nemléka a dokonale nahradí klasické mléko
kravské, kozí nebo ovčí.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz